Upvest logo
  • Začít investovat
  • Přihlásit se

Nový typ financování: Hybridní úvěr

Z důvodu poptávky od developerů po flexibilním dluhovém financování jsme se rozhodli, že do portfolia produktů zařadíme nový produkt financování pro developerské společnosti a jejich projekty. S dalším chystaným projektem, na který se můžete na investiční platformě Upvest.cz v nejbližších dnech těšit, na trh nyní uvádíme tzv. hybridní úvěr. Ten kombinuje seniorní úvěr a mezaninový úvěr v závislosti na fázi developerského projektu. Způsob investování do takto nastaveného úvěru se pro investory nijak neliší, probíhá tedy stejně jako u předešlých investičních příležitostí formou participace.

Hybridní úvěr

Jedná se standardně o úvěr, který je v první fázi poskytnut např. za účelem akvizice pozemku a potažmo projektu anebo k refinancování vlastních zdrojů v projektu před fází stavební realizace. V této fázi Upvest vystupuje jako jediný poskytovatel externího financování a jeho úvěr je tak nadřazený ostatním případným formám financování projektu. Úvěr může být v této fázi zajištěn, standardně se jedná o zřízení zástavního práva k pozemkům anebo k obchodnímu podílu projektové společnosti. Projekt se většinou nachází ve fázi povolovacích řízení (územní řízení anebo stavební řízení) a začátek stavební realizace se očekává po obdržení stavebního povolení.

hybrid loan

Jakmile je stavební povolení obdrženo, Upvest se vzdává případného zástavního práva ve prospěch banky a jeho úvěr se stává podřízeným. Začíná stavební realizace a Upvest je splacen z výnosů plynoucích z prodejů jednotek po uspokojení pohledávky banky. V této fázi se jedná o standardní mezaninový úvěr.

Úroková sazba pak odráží odlišný rizikový profil v průběhu trvání úvěrového vztahu. V první fázi, kdy je Upvest jediným externím věřitelem a případně i zástavním věřitelem je standardně nastavena nižší úroková sazba, než v případě stavební realizace, kdy je úvěr od Upvest podřízený bankovnímu financování.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

nove-slozeni-investicni-komise header

Nové složení Investiční komise Upvest

15. 9. 2020

V rámci dalšího formalizování role investiční komise a vyloučení výše popsaného střetu zájmů se pánové Jan Holásek a Petr Malík rozhodli dále nepůsobit v Investiční komisi. Nově se přidávají pánové Milan Dembowski a Jan Krákora.

Investujte s Upvestem

Investice do dluhového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě.
Projekty prochází předinvestičními prověrkami a jsou schvalovány investiční komisí.

Začít investovat
Investovaná nemovitost
Úvěr KB: Retail Park Okružní (EUR)

Výnos pro investory

4,84 % p. a.

Očekávané splacení

21

 měsíců

Investováno

1 591 720 € 2 500 000 €