Upvest logo
  • Začít investovat
  • Přihlásit se

REview #43

Vážení čtenáři,

rádi bychom Vám na úvod popřáli mnoho zdraví, štěstí a úspěchu v novém roce. V prvním vydání Upvest REview tohoto roku jsme shrnuli aktivitu na českém investičním trhu za třetí kvartál minulého roku a aktuální dostupnost bydlení v Praze ve srovnání s dalšími evropskými městy. V druhé polovině jsme se zaměřili na akvizici pozemků v Hloubětíně developerem Central Group a budoucí možný vývoj pražského kancelářského trhu. V závěru dnešního REview se dočtete více o aktuální situaci ohledně plánované rekonstrukce Hlavního nádraží v Praze.

Přejeme příjemné čtení.

Jak se dařilo českému investičnímu trhu ve třetím kvartálu? 

I přes zvýšený počet uskutečněných transakcí byl ve třetím kvartálu minulého roku zaznamenán zatím nejnižší objem investic ve výši € 237 mil. Ve srovnání s předchozím kvartálem došlo k poklesu objemu investic o 19 % a o 59 % ve srovnání s 5 letým průměrem. Většina transakcí v celkové výši € 139 mil. (59% z celkového objemu) se uskutečnila na území Prahy a kapitál pocházel z velké většiny od lokálních investorů (85 %), kteří zároveň participovali na 10 z 12 uskutečněných akvizicí. Co se týče investic v rámci nemovitostního sektoru, dominovaly investice do kancelářských a retailových prostor, které tvořily 92 % veškerých investic. K poklesu došlo v rámci investic do industriálních prostor, které za předchozí tři roky tvořily v průměru 25 % objemu, ovšem tento kvartál tvořily pouze 3 % celkového objemu. Investice na kancelářském trhu dosáhly výše € 125 mil. díky dvěma uskutečněným pražským transakcím, což způsobilo růst o 72 % ve srovnání s předchozím kvartálem (ovšem stále 17 % pod 10ti letý průměrem). I přes významný objem investic do retailových ploch, které tvořily 42 % celkového objemu, došlo k výraznému snížení investic v realitním sektoru o 50% ve srovnání s předchozími dvěma kvartály. Výnosnosti v daných sektorech zůstaly beze změny, tedy u kancelářských a industriálních na 5,25 % a u obchodních centrech na 6,5 %.

Savills research

Zdroj: Savills research

Praha na prvním místě

Server Politico sestavil žebříček, který porovnává dostupnost bydlení napříč evropskými městy. Žebříček je sestaven na základě počtů průměrných platů v zemi zapotřebí ke koupi 75 m² bytu za předpokladu, že veškeré vydělané prostředky investuje kupující právě do koupě bytu. Z tohoto srovnání vzešla Praha na prvním místě s nejhorší dostupností bydlení, kde ke koupi bytu o velikosti 75 m² je zapotřebí 25,3 průměrné roční mzdy. Na druhém místě se umístila Bratislava s 23,8 roky následována Paříží, Varšavou a Budapeští. Naopak mezi tři nejdostupnější města se zařadila Nicosia s 5,5 roky následována Bruselem a Dublinem s 7,9 roky, respektive 8,8 roky. 

Central Group kupuje pozemky v Hloubětíně

Developer Central Group rozšiřuje svou investici na místě bývalého areálu Tesly Hloubětín o novou akvizici pozemků, čímž chce zcelit celé území. Aktuální akvizice pozemku navazuje na předchozí rozestavěný projekt, kde jsou ve výstavbě první dva bloky v rámci první etapy a ve fázi přípravy je aktuálně druhá etapa. Na tomto území plánuje developer postavit až 2.500 bytů a proinvestovat až 15 miliard korun. Mimo bytové domy plánuje Central Group stavět i tři mateřské školy, veřejný park a zároveň přispěje do infrastruktury 343 milionů korun. Kromě tohoto projektu plánuje společnost stavět až 400 bytů v rámci projektu Harfa a 380 bytů v rámci projektu Parková čtvrť na Žižkově. Z celkového rezidenčního developerského trhu, kdy v Praze je aktuálně plánováno přibližně 143 tisíc bytů, má Central Group v různých fázích přípravy zhruba čtvrtinu.

Budoucnost pražského kancelářského trhu

Aktuální trh s kancelářskými prostory může v budoucnu zažít výrazné ochlazení. Vzhledem k velmi omezené výstavbě, kdy například za poslední rok a půl nezačal žádný nový development, je v očekávání, že v roce 2025 nepřibudou na pražském kancelářském trhu žádné nové prostory. Dle společnosti Colliers byla druhá polovina letošního roku poměrně silná, kdy jen ve třetím čtvrtletí se pražský kancelářský trh rozrostl o více než 60 tis. m². Jednalo se ovšem o projekty u kterých výstavba začala ještě před nynějším zpomalením. Celkový trend v tomto segmentu je převážně negativní, což lze pozorovat na srovnání s rokem 2019, kdy bylo dokončeno přibližně 200 tis. m² přičemž tento rok se očekává pouze polovina. Dle společnosti Colliers je příčinou celkový negativní trend ovlivněný byrokracií, zdlouhavým územním řízením, odporem veřejnosti a i samosprávní roztříštěností. Tato budoucí nedostatečná nabídka prostor bude mít vliv nejen na vyšší obsazenost prostor, ale zároveň i na růst nájmu zejména u nových kancelářských budov s vysokými ESG standardy. Mimo zmíněné může mít omezená nabídka vliv i na vstup některých mezinárodních společností na lokální trh, jelikož by se pro globální společnosti s požadavky na kvalitní moderní prostory nenašlo dostatek vyhovujících prostor.

Nové pražské Hlavní nádraží

V uspořádané architektonické soutěži zaměřené na rekonstrukci nové odbavovací haly a přilehlého parku zvítězil projekt pojmenovaný “Šťastný Hlavák” jehož autorem je dánské architektonické studio Henning Larsen Architects. Ti přišli s vizí, která propojí jednotlivé části a vytvoří jeden celek Hlavního Nádraží počínaje Vrchlickými Sady přes Odbavovací halu až po novou tramvajovou zastávku a historickou Fantovu budovu. Návrh zároveň počítá s výrazným zastřešením směrem do parku nad tramvajovou zastávku, která by měla vzniknout přímo před halou. Plánovaná rekonstrukce reflektuje očekávané navýšení počtu cestujících, počítá s řadou nových komerčních prostor a zároveň napomáhá intuitivnímu nasměrování do dalších částí města. Vítězný návrh zároveň vytváří prostor i pro cyklisty a dbá na udržitelnost skrze využití dešťové vody. Celková rekonstrukce by měla být zahájena v roce 2028 a odhadovaný rozpočet je vyčíslen na přibližně dvě miliardy korun.  Po zveřejnění výsledku architektonické soutěže a s tím i vítězného návrhu rozhodlo ministerstvo kultury, že celá nádražní budova je kulturní památkou a tudíž není vítězný návrh realizovatelný. Proto aktuálně Správa železnic zvažuje další kroky jako například požádání ministerstva kultury o odnětí památkové ochrany či přepracování návrhu.

Hlavní nádraží

Zdroj: CC.cz

Pokud chcete tento souhrn novinek ze světa real estate dostávat i jako newsletter přímo do své mailové schránky, přihlaste se k jeho odběru.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

nove-slozeni-investicni-komise header

Nové složení Investiční komise Upvest

15. 9. 2020

V rámci dalšího formalizování role investiční komise a vyloučení výše popsaného střetu zájmů se pánové Jan Holásek a Petr Malík rozhodli dále nepůsobit v Investiční komisi. Nově se přidávají pánové Milan Dembowski a Jan Krákora.

Investujte s Upvestem

Investice do dluhového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě.
Projekty prochází předinvestičními prověrkami a jsou schvalovány investiční komisí.

Začít investovat
Investovaná nemovitost
Hagibor R5

Výnos pro investory

8,9 - 9,4 % p. a.

Očekávané splacení

23

 měsíců

Investováno

362 245 460 Kč 365 000 000 Kč