Upvest logo
  • Začít investovat
  • Přihlásit se

REview #44

Vážení čtenáři,

v aktuálním vydání Upvest REview jsme shrnuli situaci na českém investičním trhu za čtvrtý kvartál 2023 a popsali ty nejvýznamnější proměny Prahy, které přijdou v aktuálním roce. Zároveň se můžete dočíst o plánovaném prodeji budovy Myslbek a nově připravované čtvrti v Olomouci. Na závěr se dočtete o prodeji art deco hotelu Imperial a o nově spuštěné tranši Retail Parku Okružní na naší platformě. 

Přejeme příjemné čtení.

Český investiční trh v čtvrtém kvartálu 2023

Dle společnosti Knight Frank došlo ve čtvrtém kvartálu minulého roku k investicím v celkové výši € 154 milionů, což představuje meziroční pokles o 57 %. Celkový objem investic za rok 2023 dosáhl € 1,36 miliard, čímž ve srovnání s rokem 2022 došlo k poklesu o 25 % a zároveň je to nejmenší objem investic od roku 2013. Výnosové míry byly i ve 4. Čtvrtletí 2023 stabilní, kdy došlo k nárůstu pouze u kanceláří o 25 bazických bodů na 5,5%. Výnosová míra nákupních center dosáhla 6,25 %, u nákupních parku 6,5 %, u nákupních tříd 5,5 % a u logistiky 5,0 %. Dle společnosti Knight Frank může u některých sektorů dojít ještě ke zvýšení výnosových měr, přičemž snižování bude záviset na načasování a intenzitě snižování úrokových sazeb. 

Co se týče nejvýznamnějších transakcí, v Q4 2023 došlo k akvizici 25% podílů v administrativním komplexu Churchill Square společností ČMN od libanonské CFH. Zároveň došlo k prodeji rezidenčního fondu nájemních bytů na Praze 9 patřící developerovi Finep společnosti MINT a také došlo k prodeji administrativní budovy City Point od Amundi společnosti WorkLounge. 

Graf

Co čeká Prahu v roce 2024?

Již od roku 2005 se diskutuje o přestavbě Václavského náměstí. Toho by se pražané měli právě tento rok dočkat, kdy přestavba spodní části proběhla již v roce 2020 a aktuálně je na řadě horní část náměstí. Zde by mělo dojít k položení nové dlažby a instalaci tramvajových kolejí, které propojí Václavské náměstí s Vinohrady. 

Podobně je to i u náměstí Jiřího z Poděbrad, kdy rekonstrukce od ateliéru MCA v celkové výši 400 milionů Kč zvětší prostor před kostelem, zároveň se položí vsakovací dlažba a vzniknout mají i retenční a akumulační nádrže. Mimo to dojde k vysazení nových stromů, čímž vznikne alej, která prostor oddělí od sousedních komunikací. 

Masarykovo nádraží projde rekonstrukcí, kde Správa železnic plánuje rozšířit kapacitu nástupišť a vytvoří nové nástupiště přímo pro koleje na letiště a dále na Kladno. Podle návrhu Jakub Cigler Architekti dojde zároveň k výstavbě přestřešení po kterém bude možné dojít až na hlavní nádraží. 

Změny se plánují i na Palmovce, kde dojde k dostavbě budovy Nová Palmovka na rohu Sokolovské a Zenklovy. Stavba začala již v roce 2014, ale skrze vzniklé spory byla stavba zastavena. Novou budovu využije Agentura Evropské unie pro kosmický program, která aktuální sídlí v blízkosti Strossmayerova náměstí. 

Poslední významnou proměnou projde i Smíchovské nádraží, kde u aktuálního existujícího nádraží proběhne rekonstrukce a zároveň vznikle vedle něj i velký dopravní terminál. Stavba za 8 miliard korun by měla být hotova v roce 2030.

Myslbek na prodej

Budova Myslbek, která byla dokončena v roce 1996 a řadí se mezi první kancelářské budovy postavené v historickém centru Prahy po sametové revoluci, je dle aktuálního majitele francouzského investičního fondu AEW na prodej. Budova nabízí celkem 25 tisíc ploch k pronájmu z čeho dvě třetiny jsou tvořeny kancelářemi. Mezi aktuální nájemce kanceláří patří Plzeňský Prazdroj, poradenská firma iO Partners (dříve JLL) či advokátní kancelář Kinstellar. Zároveň návštěvníci mohou navštívit nákupní galerii tvořenou prodejnami módních řetězců jako H&M, Gant nebo Guess, či různé gastropodniky a kavárny. 

Prodejní cena Myslbeku je odhadovaná na částku převyšující € 100 milionů, což jej řadí mezi potenciální největší transakce tohoto roku na českém trhu. 

Nová čtvrť v Olomouci 

Zásadní změnou projde centrum Olomouce, kde developerská společnost Redstone ve spolupráci s ateliérem A8000 chce vybudovat novou městskou čtvrť s názvem Šantovka District. Ta nabídne svým návštěvníkům nové obchody, kanceláře, bytové jednotky a zázemí pro relaxaci. Celá čtvrť bude vznikat kolem Mlýnského potoka, kolem kterého zároveň bude vybudována cyklostezka a dětské hřiště. Zároveň by mělo dojít k výstavbě nového náměstí pro pořádání kulturních akcí.

Šantovka Olomouc

Zdroj: CC.cz

Art Deco Imperial Hotel je na prodej

Pětihvězdičkový Art Deco Imperial Hotel, který se nachází na rohu ulic Na Poříčí a Zlatnická a sídlí v něm známá restaurace Café Imperial, je dle stávajícího majitele Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů (MSDU OS) na prodej. Hotel, který byl postaven v uměleckém stylu art deco, kloubící kubistické a secesní prvky, byl otevřen v roce 1914 a následně v letech 2005 až 2007 prošel rekonstrukcí. Pro své návštěvníky nabízí 126 pokojů a známou restauraci Café Imperial patřící Zdeňku Pohlreichovi. Prodejní nabídková cena je vyčíslena na minimálně 2,1 miliardy korun.

Spuštění nové tranše Investiční příležitosti Retail Park Okružní

Aktuálně na naší investiční platformě naleznete možnost participace na Seniorním úvěru KB: Retail Park Okružní v Českých Budějovicích. Nově otevřený fundraising je spuštěn za stejných podmínek v objemu 1 083 249,91 EUR.

Jedná se o participaci na seniorním bankovním úvěru denominovaném v eurech, poskytnutém Komerční bankou, pro projektovou společnost REALIA České Budějovice s.r.o. v roce 2020 pro  financování provozní fáze výnosové nemovitosti z retailového segmentu. 

Základní parametry úvěru:

  • Celková výše: 1 083 249,91 EUR

  • Čistý úrok pro investora: 3M EURIBOR + 0,75 % p.a.

  • Odhadovaný čistý výnos Investora (IRR) ke dni zahájení fundraisingu: 4,84 % p.a.

  • Datum konečné splatnosti: 31.12.2025

Splátka jistiny a úroků: Kvartálně 

KB Retail Park Okružní

Pokud chcete tento souhrn novinek ze světa real estate dostávat i jako newsletter přímo do své mailové schránky, přihlaste se k jeho odběru.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

nove-slozeni-investicni-komise header

Nové složení Investiční komise Upvest

15. 9. 2020

V rámci dalšího formalizování role investiční komise a vyloučení výše popsaného střetu zájmů se pánové Jan Holásek a Petr Malík rozhodli dále nepůsobit v Investiční komisi. Nově se přidávají pánové Milan Dembowski a Jan Krákora.

Investujte s Upvestem

Investice do dluhového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě.
Projekty prochází předinvestičními prověrkami a jsou schvalovány investiční komisí.

Začít investovat
Investovaná nemovitost
Hagibor R5

Výnos pro investory

8,9 - 9,4 % p. a.

Očekávané splacení

23

 měsíců

Investováno

362 245 460 Kč 365 000 000 Kč