Upvest logo
  • Začít investovat
  • Přihlásit se

Review #45

Vážení čtenáři,

v aktuálním vydání Upvest REview shrnujeme situaci na českém maloobchodním trhu za druhou polovinu minulého roku, připravovanou revitalizaci nádraží Vyšehrad, či plány fondu Trigea po nedávné akvizici OC Arkády Pankrác. Na závěr jsme pro Vás shrnuli trend institucionálního nájemního bydlení v Česku a budoucí plány společnosti Daramis s historickou kancelářskou budovou Chemapol.

Přejeme příjemné čtení.

Jak se dařilo maloobchodnímu trhu v České republice?

Dle společnosti Knight Frank, byl maloobchodní trh v průběhu minulého roku ovlivněn růstem inflace a tím i změnou nákupního chování zákazníků, kteří vyhledávali zejména levnější a diskontní zboží. Přesto tržby v roce 2023 přesáhly v mnoha obchodních centrech předpandemické hodnoty, což bylo zapříčiněno zejména rostoucími cenami zboží a služeb. Naopak návštěvnost ve srovnání s předpandemickým období poklesla vyjma některých regionálních center. Celková pronajímatelná maloobchodní plocha přesáhla 4,01 milionů m² přičemž za minulý rok bylo dokončeno 32 600 m² maloobchodních ploch v projektech s prodejní plochou přesahující 5 000 m² a na konci minulého roku bylo ve výstavbě a rekonstrukci 43 500 m² maloobchodních ploch. Nejvyšší dosahované nájemné na nákupních třídách ve druhé polovině minulého roku se pohybovalo okolo 200 €/m²/měsíc a pro prvotřídní obchodní centra v Praze okolo 14 €/m²/měsíc. Maloobchodní nemovitosti byly zároveň nejobchodovatelnějším aktivem jež představovaly 41 % z celkového objemu investic.

Kancelářská budova Organica

Tento týden bylo možné participovat na mezaninovém úvěru pro administrativní budovu Organica, nacházející se v Ostravě. Budova byla realizována skupinou Contera a navržena architekty Schindler Seko Architects do amorfního tvaru s kulatým atriem připomínající čtyřlistou vrtuli. Budova je nově dokončená a vybavena těmi nejmodernějšími technologiemi včetně parkovacích senzorů, meteostanicí či malou fotovoltaickou elektrárnou. Organica rovněž disponuje certifikací BREEM - Excellent. Organica se nachází na území někdejší koksovny Karolina. V roce 2020 společnost Contera, zaměřující se zejména na stavbu logistických hal, koupila pozemek projektu a již byla v kontaktu s hlavním nájemcem Tietoevry. Právě tato technologická společnost aktuálně pronajímá velkou většinu celkové pronajímatelné plochy společně například s restaurací Kanteen či fitness centrem Individual Fitness. Celková obsazenost budovy k jejímu uvedení do provozu činila 89,8 %. Celkové investiční náklady přesáhly 1,5 miliardy korun.

organica-(2)

Zdroj: Novinky.cz

Proměna nádraží Vyšehrad

Společnost Karlin Port Real Estate koupila od společnosti Miquelira Limited chátrající nádraží Vyšehrad. To bylo historicky objektem sporů mezi předchozím majitelem a městskou částí, která zvažovala i bezprecedentní možnost vyvlastnění k zachránění této historické budovy. Dle zakladatele a partnera Karlin Port Real Estate Milorada Miškoviće budou v areálu vybudovány dvě budovy, které nabídnou mikrobyty s výměrou 20 až 25 m² a byty do 43 m² s prodejními cenami mezi čtyřmi až šesti miliony korun. Samotná historická budova projde revitalizací a nabídne taktéž rezidenční bydlení. Celková výše investice se pohybuje kolem 700 mil. Kč, přičemž stavba by měla být zahájena v průběhu léta tohoto roku.

Nádraží Vyšehrad

Zdroj: Forbes.cz

Oživení OC Arkády Pankrác

Po nedávné akvizici obchodního centra Arkády Pankrác v Praze 4 fondem Trigea patřící pod investiční společnost Partners projde obchodní centrum značnou rekonstrukcí. S akviziční cenou šesti miliard korun se jedná o jednu z vůbec největších uskutečněných transakcí roku v České republice. Obchodní centrum aktuálně projde modernizací za stovky milionů korun, kterou chce investor konkurovat dalším obchodním centrům v okolí jako např. Westfield Chodov. Toto největší obchodní centrum v České republice se nachází tři stanice od Arkád a nedávno prošlo výraznou rekonstrukcí a rozšířením. Do budoucna chce investor těžit zejména z polohy na dopravním uzlu přestupní stanice linky metra C a budované linky D. Před obchodním centrem má navíc vzniknout i nově vybudována tramvajová zastávka. Metro D by mělo dle Michala Sotáka ze společnosti Cushman & Wakefield přivést zákazníky ze spádové oblasti, kde žije přes 400 tis. lidí, což napomůže návštěvnosti obchodního centra a tím i obratům nájemců.

Trend nájemního bydlení

Pomalý prodej nových bytů motivuje některé developery k výstavbě nájemních bytových domů na klíč pro velké české a zahraniční investory. Tento zájem je viděn nejen v hlavním městě, ale také například v Brně či Plzni u zavedených hráčů jako Finep či Metrostav Development, ale také u nově vstupujících na trh nájemního bydlení jako Penta Real Estate. Dle Zuzany Chudoby ze společnosti BTR Consulting se bude poptávka po institucionálním nájemním bydlení ze strany lokálních i zahraničních fondů zvyšovat. Poptávka byla v posledních pár letech omezená vzhledem k vysokým finančním nákladům a požadovaným výnosům alespoň 5 % p.a.. Co se týče podílu na celkovém nájemním trhu, kdy v Praze bylo doposud dokončeno pouze 2 474 nájemních bytů, bude se i do budoucna jednat o poměrně malý segment ve srovnání s individuálními pronájmy. Mezi největší provozovatele nájemního bydlení patří v Praze developer AFI či developerská skupina Trigema. Výše měsíčního nájemného se pohybuje u institucionálního nájemního bydlení v Praze okolo 542 Kč/m², což je podstatně výše než u individuálního nájemního bydlení, kde se ceny v Praze pohybují okolo 401 Kč/m².

Budoucí plány s Chemapolem v pražských Vršovicích

I přes podnět k ochraně budovy Chemapolu, jako jednoho z nejdůležitějších příkladů československé architektury z období šedesátých let dvacátého století, rozhodlo Ministerstvo kultury, že navrhované ochranné řízení nezahájí. Budova, která byla dokončena v roce 1971 a je dílem architektek Zdenky Novákové a Dagmar Šestákové, měla reagovat na obdobné moderní kancelářské budovy v západní Evropě tehdejší doby. Bohužel po rozsáhlých úpravách interiéru a exteriéru v roce 2002 až 2006, kdy byl například plát budovy natřen duhovými barvami, se dochovalo pouze malé množství původního vybavení a proto se již nejedná o památkově chráněnou budovu. Vzhledem k historicky významné neobsazenosti kancelářských prostor, plánuje aktuální majitel budovy developer Daramis budovu zdemolovat a vybudovat bytový komplex o čtrnácti bytových domech.

Chemapol Vršovice

Zdroj: CC.cz

Pokud chcete tento souhrn novinek ze světa real estate dostávat i jako newsletter přímo do své mailové schránky, přihlaste se k jeho odběru.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

nove-slozeni-investicni-komise header

Nové složení Investiční komise Upvest

15. 9. 2020

V rámci dalšího formalizování role investiční komise a vyloučení výše popsaného střetu zájmů se pánové Jan Holásek a Petr Malík rozhodli dále nepůsobit v Investiční komisi. Nově se přidávají pánové Milan Dembowski a Jan Krákora.

Investujte s Upvestem

Investice do dluhového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě.
Projekty prochází předinvestičními prověrkami a jsou schvalovány investiční komisí.

Začít investovat
Investovaná nemovitost
Hagibor R5

Výnos pro investory

8,9 - 9,4 % p. a.

Očekávané splacení

23

 měsíců

Investováno

362 245 460 Kč 365 000 000 Kč