Upvest logo
  • Začít investovat
  • Přihlásit se

Review #46

Vážení čtenáři,

v rámci prvního jarního vydání Upvest REview shrnujeme situaci na brněnském kancelářském trhu, nově představené projekty na Invalidovně a u Muzea a také stav rekonstrukce známého obchodního centra Máj. Současně se věnujeme i nestandardní situaci ohledně Barrandovských Teras, která vyvolala v minulém měsíci mnoho diskusí. Přejeme příjemné čtení.

Brněnský kancelářský trh

Za druhou polovinu minulého roku se brněnský kancelářský trh rozrostl o 1 500 m² díky dokončení rekonstrukce budovy “Hrad”, která je součástí projektu Nová Zbrojovka. Celková nabídka kancelářského trhu v Brně je 689 600 m², přičemž za sledované období (H2 2023) nebyla zahájena žádná nová výstavba. Celková nájemní a prodejní aktivita dosáhla 77 600 m², což ve srovnání s první polovinou roku 2023 odpovídá 77% nárůstu a dvojnásobné aktivitě v meziročním srovnání. Velkou částí aktivit byla renegociace stávajících smluv (>50 % z celkového objemu), přičemž nejvíce aktivní firmy byly z technologického (39 %) a průmyslového (17 %) odvětví. Aktuální neobsazenost kancelářských prostor v Brně činí 12,8 % a prime rent zůstal stabilní v rozmezí 16 - 16,5 €/m²/měsíc. Za poslední kvartál minulého roku bylo ve výstavbě celkem 5 budov o celkové rozloze 55 200 m² z čehož dvě mají být dokončeny v roce 2024 a zbylé v roce 2025.

Graf Source CBRE

Zdroj: CBRE Research

Nová budova Trigemy v Karlíně

Po úspěšně dokončeném projektu Fragment, který developerská společnost Trigema stavěla do svého portfolia nájemního bydlení a pyšní se plnou obsazeností, plánuje společnost dále rozvíjet své aktivity v blízkosti metra Invalidovna. Zde plánuje vybudovat nejen klasické rezidenční bydlení, ale i tzv. colivingové bydlení. Na pozemku před vstupem do metra, který aktuálně čeká na stavební povolení, by mělo vzniknout 185 bytových a 270 colivingových jednotek. Pozemek se podařilo Trigemě odkoupit v roce 2021 od společnosti Immorent patřící do bankovní skupiny Erste. Projekt navrhlo architektonické studio Qarta, které taktéž navrhovalo zmíněný projekt Fragment. Celková investice by se měla vyšplhat do dvou a půl miliardy korun.

Trigema

Zdroj: CC.cz

Budoucnost Barrandovských teras

Původní plán investora s funkcionalistickými Barrandovskými Terasami, kde měl být vybudován a zrekonstruován veřejnosti přístupný komplex hotelu, apartmánových domů, dvě restaurace či vyhlídková věž, se změnil poté co realitní kancelář nabídla k pronájmu 45 apartmánů v budově, která měla sloužit jako hotel a restaurace. Apartmány v hotelové budově byly navíc zaregistrovány jako bytové družstvo, jehož podílník si bude moci převést svůj podíl po dvou letech do osobního vlastnictví. Původně deklarovaný veřejný charakter se tak dle Spolku pro ochranu Barrandova vytratil. Investor učinil tuto změnu zřejmě po roce 2020, kdy tuto změnu pouze ohlásil stavebnímu úřadu Prahy 5. Barrandovské terasy v roce 2020 přišly o individuální památkovou ochranu a spadly mezi pozdě zapsané památky, což se budovu dle ministerstva kultury neklasifikuje jako kulturní památku. Barrandovské Terasy tak chrání pouze barrandovská památková zóna. Předpokládaný termín dokončení projektu je odhadován na jaro 2024, přičemž developer bude usilovat ještě o další rezidenční stavbu.

Rekonstrukce obchodního domu Máj míří do konce

Obchodní dům Máj, který byl dokončen v roce 1975 na základě návrhu architektů Martina Rajniše a Johnyho Eislera prochází rekonstrukcí, která se už pomalu chýlí ke konci. Investor, který do přeměny této kulturní památky zainvestoval až čtyři miliardy korun, plánuje do obchodního domu vrátit supermarket, lékárnu, drogerii, kavárny a také například obchody s prodejem kosmetiky, či vína. V dalších patrech bude umístěn multifunkční zábavní prostor či expozice o historii Prahy. V posledním patře se plánuje bar s vyhlídkou na Prahu. Investor chce především zaujmout velmi atypickými interiéry s originálními prvky, přičemž nedávno proběhla i debata o prvcích exteriéru, kdy investor chtěl na fasádu umístit dvě několikametrové skulptury složené ze stíhaček Spitfire a motýlích křídel. Proti tomuto návrhu se ohradil Národní památkový ústav ovšem odbor památkové péče magistrátu vydal finální schválení s umístěním skulptur. Celá rekonstrukce by měla být dokončena v červnu tohoto roku.

Nahrazení brutalistní ikony

Projekt developera HB Reavis, který měl na místě bývalého Transgasu postavit kancelářskou budovu, své plány nakonec změnil a pozemek za 870 milionů prodal společnostem PSN a Penta. Ti zde plánují postavit nejen kancelářský dům, ale i rezidenční bydlení. Návrhu budov od architekta Ciglera počítá až s 7 000 m² kanceláři a 200 byty včetně parkování. Aktuálně je projekt ve fázi řízení o vydání územního rozhodnutí s předpokládaným vydáním ke konci tohoto roku. Stavba by měla být zahájena v létě 2025, po získání stavebního povolení, s kolaudací se počítá v létě 2027. Celková investice se přiblíží hranici dvou miliard korun.

Brutalistní ikona

Zdroj: Forbes.cz

Aktuální investiční příležitost - Seniorní úvěr KB: Retail Park Okružní

Aktuálně na naší investiční platformě naleznete možnost participace na třetí tranši Seniorního úvěru KB: Retail Park Okružní v Českých Budějovicích. Nově otevřený fundraising je spuštěn za stejných podmínek v objemu 951 158 EUR. Jedná se o participaci na seniorním bankovním úvěru denominovaném v eurech, poskytnutém Komerční bankou, pro projektovou společnost REALIA České Budějovice s.r.o. v roce 2020 pro financování provozní fáze výnosové nemovitosti z retailového segmentu.

Základní parametry úvěru:

  • Celková výše: 951 158 EUR

  • Čistý úrok pro investora: 3M EURIBOR + 0,75 % p.a.

  • Odhadovaný čistý výnos Investora (IRR) ke dni zahájení fundraisingu: 4,84 % p.a.

  • Datum konečné splatnosti: 31.12.2025

  • Splátka jistiny a úroků: Kvartálně

KB Retail Park Okružní

Pokud chcete tento souhrn novinek ze světa real estate dostávat i jako newsletter přímo do své mailové schránky, přihlaste se k jeho odběru.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

nove-slozeni-investicni-komise header

Nové složení Investiční komise Upvest

15. 9. 2020

V rámci dalšího formalizování role investiční komise a vyloučení výše popsaného střetu zájmů se pánové Jan Holásek a Petr Malík rozhodli dále nepůsobit v Investiční komisi. Nově se přidávají pánové Milan Dembowski a Jan Krákora.

Investujte s Upvestem

Investice do dluhového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě.
Projekty prochází předinvestičními prověrkami a jsou schvalovány investiční komisí.

Začít investovat
Investovaná nemovitost
Úvěr KB: Retail Park Okružní (EUR)

Výnos pro investory

4,59 % p. a.

Očekávané splacení

17

 měsíců

Investováno

2 302 563 € 2 500 000 €