Upvest logo
  • Začít investovat
  • Přihlásit se

Review #47

Vážení čtenáři,

květnové vydání REview zahajujeme ohlédnutím za aktivitou na nemovitostním investičním trhu v prvním kvartálu roku 2024, dle analýzy společnosti CBRE. V průběhu posledního měsíce byly na nemovitostním trhu oznámeny významné záměry, jako například prodej pražského hotelu Four Seasons, dostavba druhého největšího nákupního centra Černý Most, či pokroky směřující k vybudování nového vlakového nádraží v Brně. Současně je na trhu vnímán postupný nárůst prodejů bytů, či významný vzestup investic do nových nákupních parků.

Přejeme příjemné čtení.

Investice na českém realitním trhu v Q1 2024

Celkový objem transakcí na českém realitním trhu, v prvním kvartálu 2024, činil EUR 524 mil. Více než polovina tohoto objemu byla tvořena transakcemi s retailovými nemovitostmi, kde hlavní transakcí byl prodej obchodního centra Arkády Pankrác. Druhé největší zastoupení v transakčním objemu tvoří hotely, díky uzavření spolupráce mezi CPI a Best Hotel Properties (celkem osm hotelů, prodej 50% podílů). Celkový objem transakcí byl oproti průměrné hodnotě prvních kvartálů poslední dekády o ca EUR 120 mil. nižší a o ca 7 % nižší než v Q1 2023. Zajímavostí je, že objem transakcí v Česku byl vyšší než ve všech dalších zemí CEE (Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko). V rámci prvního kvartálu byl identifikován další růst globálních tržních yieldů, provázaných zejména s prostředím vysokých úrokových sazeb. Navyšování globálních yieldů lze dle CBRE předpokládat i v následujících kvartálech. Současná hodnota českých prime yieldů však zůstává stabilnější, například pro obchodní centra na 6,35 %, pro kanceláře 5,40 %, pro logistické haly pak 5,0 %. V průběhu dubna byl však pozorován růst prime yieldů pro kanceláře a logistiku o ca 15-20 bps. Nálada na trhu však začíná být optimističtější a hlavní nárůst investiční aktivity se očekává v druhé polovině roku 2024.

CBRE report

Zdroj: CBRE Research

Nejluxusnější hotel v Česku na prodej

Na tuzemském trhu s hotely se chystá ojedinělá transakce. Prodej pražského hotelu Four Seasons jež vlastní americká skupina Northwood Investors potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Hotel se řadí mezi skvosty pražských hotelů. Nabízí 157 pokojů u nichž ceny začínají na 650 eurech za noc a nejvyšší kategorie Royal Suite začíná na osmi tisících eurech. Jan Adámek, majitel poradenské společnosti Jan Hospitality odhaduje, že by se cena mohla pohybovat kolem 130 až 160 milionů eur (asi 3,3 až čtyři miliardy korun). Hotel Four Seasons je přitom poměrně komplikované aktivum. Hlavní budova komplexu je sice ve vlastnictví amerických investorů, avšak pozemky, na kterých nemovitost stojí, jsou ve vlastnictví hlavního města Prahy a umístění budovy je tak řešeno na základě nájemní smlouvy. V poslední době se jedná o další z oznámených exitů známých hotelů, v posledních měsících se jednalo například o Imperial a Sanssouci v Karlových Varech, či pražský Imperial.

Druhé největší nákupní centrum v zemi

Obchodní centrum Černý Most chystá rozšíření za téměř 2 miliardy korun. Dle vlastníka centra, francouzské společnosti Unibail-Rodamco-Westfield (URW) tak přibude 32 nových obchodů a restaurací a 3 kinosály. V tuto chvílí jsou téměř všechny nové obchodní prostory již zasmluvněné. Stavební práce by měly začít v dubnu tohoto roku a probíhají za plného provozu. Dokončeno má být příští rok na podzim. Cílem rozšíření je představit nové značky a vytvořit lepší zážitek pro zákazníky. Centrum Černý Most dnes nabízí 85 tisíc m² obchodních ploch. Po rozšíření o 9 100 m² se zvětší na 94,1 tisíce m². Celkem v něm poté bude 213 obchodů a svou velikostí se v žebříčku největších obchodních center v Česku posune z třetího místa na druhé. Největším centrem v zemi je pražský Chodov Westfield, jež vlastní rovněž URW.

Vzestup nákupních parků

Zatímco nová obchodní centra se už téměř nestaví, nákupní parky zažívají neobyčejný vzestup. Nejsilnější rok za posledních deset let byl v roce 2021, kdy bylo v tuzemsku dokončeno téměř 78 tisíc m² retailových parků. Druhý nejsilnější přírůstek 62 tisíc m² byl zaznamenán minulý rok a v roce 2024 se očekává dokončení 117 tisíc m², tedy nový rekord. Pozice retail parků sílí díky odložené výstavbě z pandemických let, kdy došlo ke změně v nákupních zvyklostech zákazníků a zároveň jim napomáhá rostoucí trend rychlých nákupů v místě bydliště. Do retail parků, které se dostávají i do malých obcí, v poslední době finančně vstupuje řada velkých tuzemských investorů, jelikož se jedná o výhodné investiční aktivum z důvodu stability, minimální fluktuace nájemců a atraktivity výnosů. Další výhodou je rychlost výstavby, zatímco obchodní centrum se staví dva až tři roky, nákupní park je většinou dokončený do 12 měsíců. Návštěvníky do těchto komerčních zón o velikosti přibližně 2 500 m² obvykle přitahují prodejny jako jsou drogerie nebo obchody s módou či obuví, elektronikou, případně s potřebami pro domácí mazlíčky nebo hračkami.

graf retail parky

Zdroj: Seznam Zprávy

Brno vykupuje pozemky pro nové nádraží

Brno v následující dekádě čeká největší přeměna centra v novodobé historii. Město postupně vykupuje a směnou získává pozemky, na nichž vznikne nové a moderní hlavní železniční nádraží, které by mělo sloužit cestujícím od roku 2035. V projektu nejde pouze o výstavbu nového nádraží, ale o celkovou rekonstrukci brněnského železničního uzlu. Nové brněnské hlavní nádraží vznikne podle návrhu nizozemských ateliérů Benthem Crouwel Architects a West 8, které stojí za projektem nádraží v Rotterdamu nebo za rekonstrukcí a dostavbou nádraží v Amsterdamu. Náklady realizace projektu se odhadují na 63,5 miliard korun.

brno hlavní nádraží

Zdroj: Novinky.cz

Prudký růst prodejů bytů v Praze

Dle pravidelné kvartální analýzy společností Trigema, Skanska Residential a Central Group zmizelo z nabídky v prvním čtvrtletí tohoto roku 1600 novostaveb, tedy 2,5 krát více bytů než loni ve stejném období. Průměrná cena bytové jednotky se snížila pouze mírně na 152 644 korun za m², meziročně klesla o 6 % a čtvrtletně o 0,1 %. Prudký meziroční nárůst počtu prodaných bytů je také výsledkem nízkých prodejů v první polovině roku 2022 a začátku roku 2023, které byly nejhorším obdobím za posledních deset let. Ke zvýšení poptávky přispělo zvýšení dostupnosti hypoték, která byla na začátku roku ca 5,65 % p.a. a v březnu 2024 podle ČBA Hypomonitoru klesla na 5,19 % p.a. Aktuální situace na trhu s nemovitostmi je pro developery více méně příznivá, naopak zájemci o bydlení se musí smířit s tím, že kvůli omezené nabídce nemají ceny bytů důvod klesat. Zvýšená atraktivita je patrná i v Brně. Za první tři měsíce letošního roku prodali developeři v tomto městě 246 bytů, oproti loňskému kvartálnímu průměru dvakrát víc. Čísla uvedla společnost Trikaya, jež pravidelně monitoruje brněnský rezidenční trh.

Pokud chcete tento souhrn novinek ze světa real estate dostávat i jako newsletter přímo do své mailové schránky, přihlaste se k jeho odběru.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

nove-slozeni-investicni-komise header

Nové složení Investiční komise Upvest

15. 9. 2020

V rámci dalšího formalizování role investiční komise a vyloučení výše popsaného střetu zájmů se pánové Jan Holásek a Petr Malík rozhodli dále nepůsobit v Investiční komisi. Nově se přidávají pánové Milan Dembowski a Jan Krákora.

Investujte s Upvestem

Investice do dluhového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě.
Projekty prochází předinvestičními prověrkami a jsou schvalovány investiční komisí.

Začít investovat
Investovaná nemovitost
Clarion Congress Hotel Brno

Výnos pro investory

7,83 - 8,04 % p. a.

Očekávané splacení

28

 měsíců

Investováno

295 266 860 Kč 300 000 000 Kč