Upvest logo
  • Začít investovat
  • Přihlásit se

Review #48

Vážení čtenáři,

v průběhu posledního měsíce došlo k představení dvou nových, rozsáhlých, rezidenčních projektů, které pro Vás níže shrnujeme. Současně byli čeští investoři aktivní na polském retailovém trhu, kde přebírají portfolio šesti obchodních center. V neposlední řadě se objevují spekulace o dalším pražském hotelu, který by měl být nabídnut k prodeji a nakonec představujeme nový vládní program dostupného bydlení.

Přejeme příjemné čtení.

Čeští investoři nakupují v Polsku

Česká investorská skupina Star Capital Finance (SCF) koupila portfolio šesti polských obchodních center od globálního investora Cromwell Property Group. Skupina tak po Česku a Slovensku expanduje už na třetí evropský trh a navýšila hodnotu spravovaného majetku na 650 milionů eur. Hodnota transakce přesahuje sedm miliard korun a řadí se tak mezi největší transakce ve střední Evropě několika posledních let. Dle zástupce firmy Ondřeje Micky bude SCF transakci financovat ze zdrojů vlastních, bankovních a také od několika externích investorů. Zakoupené portfolio zahrnuje šest nákupních center s celkovou pronajímatelnou plochou 219 tisíc m2 ve Varšavě a dalších městech. Hlavním nájemcem center je potravinářský řetězec Auchan, mezi další klíčové nájemce patří například hypermarket Bi1, módní značky LPP Group, Inditex Group, CCC Group, drogerie Rossmann, obchody s elektronikou RTV Euro AGD, kina Cinema City a další.

Rozhraní čtyř pražských čtvrtí nabídne další bydlení

Skupina Crestyl ukázala poslední z pěti rezidenčních budov, kterou chce na rozhraní čtyř pražských čtvrtí stavět. Celý Hagibor se nachází na pomezí Vinohrad, Žižkova, Strašnic a také Malešic, ze všech budov má být ta poslední nejblíže stanici metra Želivského. Budova Kappa je dílem architektonického studia Ian Bryan Architects a nabídne více než 250 bytů s velikostí od 1+kk až 5+kk, kde menší byty budou v nižších patrech a ty největší se budou rozkládat ve čtyřech střešních věžích. Kromě bytů nabídne rezidenční budova také vnitroblok, podzemní garáže s možností umístění nabíječek na elektromobily, supermarket, fitness, lékárnu drogerii, ale i restaurace, bistra nebo cukrárnu. Developer tu také má v plánu vysázet přes dva tisíce stromů a keřů a zelený prostor má tvořit až čtvrtinu celého území. Upvest se na projektu rovněž podílí, a to od akvizice pozemků projektu, na kterou je poskytováno zajištěné překlenovací financování.

Společnost Crestyl na Hagiboru dvě rezidenční budovy již zkolaudovala, další dvě jsou nyní v pokročilé výstavbě a pátá (Kappa) by se měla začít stavět na začátku příštího roku s termínem dokončení v roce 2027.

Hagibor

Zdroj: CC.cz

Na Rohanském ostrově se začíná stavět

Společnost J&T Real Estate rozjíždí svůj dosud největší realitní projekt s názvem Nový Rohan. V první ze čtyř etap vzniknou převážně byty, jejichž prodej startuje začátkem června. Samotnou výstavbu investor plánuje zahájit zkraje příštího roku, kde kromě bydlení lokalita nabídne také nové obchody a kanceláře. První etapa projektu nabídne přibližně 258 bytů od 165 tisíc korun až 200 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH. Na podobě území se podílí čtyři tuzemské ateliéry a jeden zahraniční. Celkové investiční náklady na zástavbu celé nové čtvrti developer odhaduje na 15 miliard korun.

Rohanský ostrov

Zdroj: CC.cz

Další hotelová transakce v Praze

Pražský Hilton, jeden z největších hotelů v Česku, který nabízí takřka osm stovek pokojů a více než sedm tisíc metrů čtverečních prostor pro pořádání konferencí, může brzy změnit majitele. Cena se očekává okolo EUR 300 mil. (v přepočtu ca 7,5 miliardy korun). Vlastníkem hotelu je společnost Quinn Hotels Praha a.s., kterou však ovládá irský stát prostřednictvím Irish Bank Resolution Corporation “IBRC” (dědictví velké finanční krize a spektakulárního krachu dnes již neexistující Anglo Irish Bank). IBRC se má pokusit do konce roku pokusit prodat svá aktiva, a to i kvůli obrovským nákladům, které jsou spojeny s jejich správou. V roce 2015 Hospodářské noviny informovaly, že o aktivum se ucházeli dva zájemci: Best Hotel Properties (spojená se skupinou J&T) a evropská pobočka Blackstone.

Vláda spouští program dostupného bydlení

Česká vláda nabízí počátečních 8 miliard korun na podporu levných úvěrů na pozemky pro města a soukromé investory, aby mohli stavět rezidenční projekty. Tyto projekty musí na oplátku nabídnout byty ke zvýhodněnému pronájmu lidem, kteří splní řadu kritérií, např. se jedná o osoby, které dosud nevlastní nemovitost (omezení dle příjmu), nedosáhly 35 let (omezení dle příjmu), jsou zaměstnanci ve zdravotnictví, u policie, sociálních služeb, či jsou oběťmi domácího násilí. Státní podporu lze využít nejen na nové projekty, ale i na opravy nebo rozšíření. Ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že prostředky mohou obce využít na nákup již existujících bytů, na výstavbu nových bytů ve spolupráci se soukromými investory nebo mohou soukromí investoři stavět sami. Ministr Bartoš tvrdí, že stát má kolem 200 pozemků vhodných pro projekty dostupného bydlení, které by mohly být převedeny na obce. Dle premiéra Petra Fialy se ale konkrétní výsledky programu mohou projevit až za tři roky. „Bytová výstavba není tak aktivní, jak bychom si přáli, a bytů je málo,“ řekl na tiskové konferenci.

Pokud chcete tento souhrn novinek ze světa real estate dostávat i jako newsletter přímo do své mailové schránky, přihlaste se k jeho odběru.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

nove-slozeni-investicni-komise header

Nové složení Investiční komise Upvest

15. 9. 2020

V rámci dalšího formalizování role investiční komise a vyloučení výše popsaného střetu zájmů se pánové Jan Holásek a Petr Malík rozhodli dále nepůsobit v Investiční komisi. Nově se přidávají pánové Milan Dembowski a Jan Krákora.

Investujte s Upvestem

Investice do dluhového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě.
Projekty prochází předinvestičními prověrkami a jsou schvalovány investiční komisí.

Začít investovat
Investovaná nemovitost
Nová Elektra

Výnos pro investory

7 % p. a.

Očekávané splacení

31

 měsíců

Investováno

123 788 791 Kč 137 770 000 Kč